Kansainvälinen YSP-koulutus

Lähtiessämme matkalle kohti Prahaa, en oikein tiennyt, mitä odottaa. Tiesin WOSM:n YSP-koulutuksesta vain hotellin sijainnin ja sen, miten sinne pääsee. Koulutus itsessään oli silmissäni vielä täysi mysteeri. Olin kuitenkin liikkeellä avoimin mielin. Kun viitisenkymmentä toisilleen tuntematonta partiolaista ympäri Eurooppaa laitetaan samaan paikkaan, ei lopputulos voi olla kovin tylsä ja mitäänsanomaton.

Aavistukseni osuivat oikeaan. Prahan-viikon parasta antia olivat uudet, kansainväliset tuttavuudet. Oli kiinnostavaa ja silmiä avaavaa kuulla, miten partiota tehdään muualla Euroopassa. Ongelmat ovat melko erilasia laadultaan ja mittakaavaltaan, kuin meillä Suomessa, mutta niin ovat vahvuudetkin. Brittien rautainen kokemus partiosta sen kaikilla aloilla, puolalaisten yllättävän tutunoloinen toiminta, Balkanin maiden vasta heräilevä partioinnostus… Jaettavaa huipputiimillämme oli enemmän kuin tarpeeksi.

Tiukkojen koulutuspäivien iltaisin ehdimme tutustua upeaan Prahaan. Kaunis ja helpon kokoinen kaupunki oli hauskaa tutkittavaa uusien partiotovereiden kanssa. Pääasiallisena kommunikointikielenä keskuudessamme toimi englanti, joka luisti hetki hetkeltä kaikilla paremmin. Hiukan päänvaivaa tuottivat erilaiset partiotermit, mutta Alias-tyylillä selvisi aina.

Kenties tärkein kurssilla oppimani asia oli, että Suomen Partiolaisilla menee todella hyvin. Yhden kansallisen järjestön malli lisää kaikkien Suomen Partiolaisten yhteishenkeä, ohjelmaa toteutetaan innostavasti ja nuoret osallistuvat innokkaasti. Työtä on silti aina jäljellä. Ehkä partion ja sen sisäisten toimintojen, kuten YSP-toiminnan, tulisi olla vielä nuorisolähtöisempää ja enemmän nuorten näköistä. Sinne päin on hyvä ottaa suunta.

Tammikuussa 2014 lähtiessäni YSP-kurssille tiesin ainoastaan kurssipaikan ja sen, miten sinne pääsee. Siitä kuitenkin sukeutui talven paras viikonloppu. En silti olisi koskaan uskonut, että vielä samana vuonna edustaisin Suomea KV-huivi kaulassa kansainvälisessä koulutuksessa. Puolivälissä Prahan-reissua huomasin, että vanha tuttu partioefekti oli taas näyttänyt kyntensä. Lähdin matkaan melko sokkona, mutta kurssista tuli unohtumaton, antoisa ja hauska. Koskaan ei voi tietää mitä edessä odottaa, joten mahdollisuuksiin pitää tarttua ja niistä pitää nauttia.

Kirjoittaja Ada Segerstam osallistui yhdessä Yuri Birjulin kanssa WOSM:in YSP-koulutukseen Prahassa 26.-30.11.2014.